Ökológiai  lábnyom
magyar english

Bolygónkra szabott gazdaság
FőoldalKapcsolatMagunkrólHírekImpresszum és jogi tudnivalók
FőoldalÖkológiai lábnyomKarbon lábnyomHáttérPartnereinkKapcsolat
   

Ajánlások az ökológiai lábnyomhoz

José Manuel Barrosso, az Európai Bizottság elnöke, a WWF és a Global Footprint Network által közösen jegyzett jelentés előszavában:

„Meg vagyok győződve arról, hogy elképzelésünk megvalósításához el kell köteleznünk és rá kell vennünk az állampolgárokat és minden érintettet Európában és az egész világban, hogy vállaljanak valódi részvételt a fenntartható fejlesztés jelentette kihívásban. Bár az embereknek ahhoz, hogy ezt megtegyék, világos információkra van szükségük a feladatokról és az elérhető opciókról a termelés, a fogyasztás és a fejlesztés terén alkalmazható fenntarthatósági sémákat illetően. Képesnek kell lennünk arra is, hogy felbecsüljük az előrehaladás mértékét és meghatározni azokat az intézkedéseket, amelyek lehetővé teszik az érintetteknek, hogy eljátsszák a szerepüket a velük való kommunikációban. Ezért melegen üdvözlöm a hasonló kezdeményezéseket, mint amit a WWF és a Global Footprint Network felvetett.”

Catherine Day, főigazgató, Környezeti Főigazgatóság, Európai Bizottság, Mathis Wackernagelhez, a Global Footprint Network ügyvezető igazgatójához írt levelében

„Egyetértek Önnel abban, hogy több fejlesztési mutatóra van szükségünk, amelyek visszatükrözik a jelenlegi állapotot és a természeti környezetre gyakorolt nyomást, és ezeket a mutatókat széles körben elfogadottá és ismertté kell tennünk. Gazdagítanunk kell azt a némileg kedvezőtlen képet, amit a GDP-be, mint a politikai (stratégiai) választásokat irányító fő mutatóba vetett kizárólagos bizalom fest. Az Európai Bizottság és a Környezetvédelmi Főigazgatóság ezért támogatja a munkát az Ön által irányított Ökológiai Lábnyom programban. Mint már bizonyára tudomása van róla, a Bizottság ősszel várhatóan megvitatja és elfogadja a természeti erőforrások fenntartható használatáról alkotott tematikus stratégiáját, amely az első kulcsfontosságú intézkedés, amit a 6. Környezeti Akcióprogramban meghatároztak. Az ökológiai lábnyomot az egyik olyan mutatónak tekintjük, mellyel mérhető a haladás a stratégia célkitűzése felé.”

Az Európai Parlament állásfoglalására irányuló indítvány a hatodik közösségi környezetvédelmi cselekvési program (6th Environmetal Action Plan) félidős értékeléséről:

az EP rámutat arra, hogy új módszerekre van szükség a jólét mérésére az ökológiai szempontokból nyújtott reális értékek alapján. Úgy véli, hogy mivel a GDP önmagában nem tükrözi a modern társadalom minden aspektusát és igényét, már nem megfelelő eszköze a jólét és a fejlődés mérésének; bátorítja az EU-t egy olyan új mutató továbbfejlesztésére és politikai felhasználására, amely magában foglalja a gazdasági fejlődés környezetre és egészségre gyakorolt kedvezőtlen hatását, valamint hozzájárul a gazdasági növekedésnek a környezetre nehezedő terheléstől való elválasztása érdekében tett erőfeszítésekhez. Az EP szerint ennek az új mutatónak elő kell segítenie egy integrált társadalom kialakulását, valamint lendületet kell adnia a környezeti megfontolások többi politikába történő bevonásának.

 
OPE
Mértékegység
A jelenlegi helyzet
Karbon lábnyom
Összetevők
Elfogadottság
Ajánlások
Irodalom
FőoldalKapcsolatMagunkrólHírekImpresszum és jogi tudnivalók
Ökológiai lábnyom