Ökológiai  lábnyom
magyar english

Bolygónkra szabott gazdaság
FőoldalKapcsolatMagunkrólHírekImpresszum és jogi tudnivalók
FőoldalÖkológiai lábnyomKarbon lábnyomHáttérPartnereinkKapcsolat
   

2012-ben augusztus 22-én van az Ökológiai Túllövés Napja!

 - Az emberiség e napon átlépi a természet idei évre biztosított költségvetési keretét - 

– Az emberiség az idei évre vonatkozóan augusztus 22-ig feléli a teljes évre rendelkezésére álló ökológiai erőforrások és szolgáltatások kereteit, és innentől a túllövés állapotában van - a kaliforniai székhelyű, és Európában is irodával rendelkező nemzetközi kutató szervezet, a Global Footprint Network (GFN) kutatásai alapján.

Az év hátralévő részében már csak úgy tudjuk fenntartani ezt a keletkező ökológiai deficitet, hogy magát a természeti tőkét kezdjük fogyasztani, és felhalmozzuk a CO2-ot a légkörben.

Az utóbbi néhány évben a pénzügyi válság, zavargások és környezeti katasztrófák számos országot ráztak meg. Az Ökológiai Túllövés Napja egy kijózanító emlékeztető az ökológiai túlköltekezés kockázatáról – nem csak az emberiség egészére nézve, hanem nemzetek, városok, az üzleti szektor számára, amelyek hosszú távú sikere és stabilitása a természeti erőforrásokhoz való folyamatos és fenntartható hozzáférésén alapul. Lehetséges a fogyasztási tendenciák megfordítása. 

„Itt az idő, hogy megreformáljuk gazdaságunk működését, amely a jövőbe vezet minket”- mondta Dr. Wackernagel. A hosszú távú helyreállítás csak akkor lesz sikeres, ha szisztematikusan csökkentjük igényeinket a természeti erőforrások és szolgáltatások iránt.” Szervezetek, - köztük hamarosan a Dandelion Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft. is - a világ számos pontján különböző eseményeket szerveznek, hogy növeljék az tudatosságot az emberiség ökológiai túllövésével kapcsolatban. 

 

Bővebb információ:

Háttérismeretek az Ökológiai Túllövés Napjáról

Sajtóközlemény a 2012-es Ökológiai Túllövés Napjáról

 
Ökológiai Túllövés Napja 2012. augusztus 22-én
A KFKI az első vállalat!
Ökológiai Túllövés Napja 2011. szeptember 27-én
WBCSD és az ökológiai lábnyom
Élő Bolygó Jelentés
Ökológiai túllövés
FőoldalKapcsolatMagunkrólHírekImpresszum és jogi tudnivalók
Ökológiai lábnyom