Ökológiai  lábnyom
magyar english

Bolygónkra szabott gazdaság
FőoldalKapcsolatMagunkrólHírekImpresszum és jogi tudnivalók
FőoldalÖkológiai lábnyomKarbon lábnyomHáttérPartnereinkKapcsolat
   

Tudta? 2011-ben szeptember 27-én esik az Ökológiai Túllövés Napja!

Az Ökológiai Túllövés Napja (Earth Overshoot Day) egy, az utóbbi években egyre szélesebb körben megrendezett eseménysorozat, mely egy olyan virtuálisan meghatározott napot jelent, amikor az emberiség elfogyasztja azon természeti erőforrás mennyiséget, amelyet a bolygó fenntartható módon képes lenne előállítani az adott év egészében.

Az Ökológiai Túllövés Napjának időpontját úgy határozzák meg, hogy viszonyítják a keresletünket, ökológiai lábnyomunkat a természet által előállított kínálathoz, a biokapacitáshoz.

Az idei évre vonatkozóan szeptember 27-éig éli fel az emberiség a teljes évre rendelkezésére álló ökológiai erőforrások és szolgáltatások kereteit.

„Ez olyan, mintha az éves jövedelmünket már három hónappal az év vége előtt elköltöttük volna, és a megtakarításainkat élnénk fel évről-évre a maradék időszakban. Nemsokára ki fogunk fogyni a tartalékokból.” (dr. Mathis Wackernagel, a Global Footprint Network elnöke)

A pénzügyi válság sajnálatosan szemléletes előrejelzése annak, hogyha a lehetőségeinken felüli mértékű hitelt veszünk fel, túl sok fogyasztást előlegezünk meg a jövőtől, azt előbb, vagy utóbb nem tudjuk visszafizetni. Ma a pénzügyi rendszer holnap az ökológiai rendszer deficitjét eredményezhet, ám utóbbit nem lehet majd pénzzel „feltámasztani”. Az előrehozott fogyasztás árát egyszer meg kell fizetni valakinek, a pénzpiacon ugyan úgy, ahogyan az ökológiai javak piacán.

Az esemény fontosságára cégünk is igyekezett felhívni a figyelmet szeptember 27-én a Gödör Klubban, ahol a szakmai beszélgetések mellett filmvetítéssel, plakát kiállítással, valamint meglepetésekkel vártuk az odalátogatókat.

A rendezvényről készült videóösszállítás megtekinthető itt.

 

Bővebbb információ:

Háttérismeretek az Ökológiai Túllövés Napjáról

Sajtóközlemény a 2011-es Ökológiai Túllövés Napjáról

 
Ökológiai Túllövés Napja 2012. augusztus 22-én
A KFKI az első vállalat!
Ökológiai Túllövés Napja 2011. szeptember 27-én
WBCSD és az ökológiai lábnyom
Élő Bolygó Jelentés
Ökológiai túllövés
FőoldalKapcsolatMagunkrólHírekImpresszum és jogi tudnivalók
Ökológiai lábnyom