Ökológiai  lábnyom
magyar english

Bolygónkra szabott gazdaság
FőoldalKapcsolatMagunkrólHírekImpresszum és jogi tudnivalók
FőoldalÖkológiai lábnyomKarbon lábnyomHáttérPartnereinkKapcsolat
   

Megjelent a legfrissebb Élő Bolygó Jelentés (Living Planet Report) 2010.

Október közepén immáron 8. alkalommal jelent meg a WWF, a Global Footprint Network és a Zoological Society of London közös gondozásában az Élő Bolygó Jelentés 2010. (ÉBJ). A korábbiakhoz képest terjedelmesebb dokumentumnak, illetve jelentőségének az is hangsúlyt ad, hogy ez alkalommal Angel Guirra, az OECD főtitkára írta hozzá az előszót; illetve olyan tekintélyes nemzetközi médiumok is beszámoltak a jelentés megjelenéséről valamint annak következtetéseiről, mint pl.: the New York Times, the Washington Post, USA Today online, the Metro, the Guardian, the Independent, La Repubblica. Az élő bolygó jelentés letölthető a WWF weboldalról (www.wwf.org).

Az ÉBJ-2010. eredményei a 2007-es év nemzeti és nemzetközi statisztikai adatain alapulnak, mivel ez a legutóbbi teljes év, amelyre – a különböző átfutási idők miatt – az adatok a kellően feldolgozott formában rendelkezésre álltak. (Megjegyezzük, ez még pénzügyi és gazdasági válság kezdete előtti év.) A legfontosabb megállapítása, hogy tovább növekedett az emberiség ökológiai lábnyoma, amely az adott évre már 50%-kal haladta meg a rendelkezésre álló biokapacitás nagyságát. Másként fogalmazva: bolygónk bioszférájának 1,5 évbe telt volna „virtuálisan”, hogy előállítsa 2007-ben az emberiség által a megújuló jellegű természeti erőforrásai iránti igényeket. A konkrét számokat tekintve ez azt jelenti, hogy az emberiség globális ökológiai lábnyoma 18 milliárd [gha] volt, az egy főre eső lábnyom értéke pedig 2,7 [gha/fő]. A teljes ökológiai lábnyomon belül továbbra is meghatározó a karbon lábnyom részesedése.

Az ÉBJ-2010 jelentés az ökológiai lábnyomon és biokapacitáson túl többféle indikátor is bemutat; ezek közül részletesebben az ún. Élő Bolygó Indexet (LPI), amely biodiverzitással áll szoros kapcsolatban és ez egyfajta mértéke lehet globális ökológiai lábnyomunk „mélységének”. Jelentőségét idén tovább növelte, hogy 2010. a biodiverzitás nemzetközi éve, de nem sikerült megállítani a biodiverzitás csökkenését. A közel 8000 különböző faj populációja vizsgálatával – szintén idősorban – megállapított LPI érték kb. 30%-kal csökkent az 1970-2007 időszakban; igaz, lokálisan kisebb javulások és stagnálás is előfordult, viszont egyes területeken – főként a szegényebb régiókban - pedig még nagyobb mértékű volt az LPI csökkenése az utóbbi időszakban.

A jelentés most nem csak az ökolábnyom, az LPI eredményeinek bemutatásával és értékelésével foglalkozik, hanem 3. fejezetében javaslatokat is tesz hat területre vonatkozóan, amelyek egy „zöld világgazdaság” megvalósítását segíthetik. Fontos továbbá kiemelni, hogy az Élő Bolygó Jelentés következő száma 2012-ben, azaz 20 évvel a Rio-i „Earth Summit” után, tahát éppen a nagyszabású nemzetközi, „Rio+20 Konferencia” évében fog megjelenni, és vélhetően ezen eseménynek központi témái közé fog tartozni az ökológiai lábnyomunk, és az ehhez kacsolódó egyéb – alternatív, de a valódi fenntarthatóságot biztosító - indikátorok, koncepciók.

 
Ökológiai Túllövés Napja 2012. augusztus 22-én
A KFKI az első vállalat!
Ökológiai Túllövés Napja 2011. szeptember 27-én
WBCSD és az ökológiai lábnyom
Élő Bolygó Jelentés
Ökológiai túllövés
FőoldalKapcsolatMagunkrólHírekImpresszum és jogi tudnivalók
Ökológiai lábnyom