Ökológiai  lábnyom
magyar english

Bolygónkra szabott gazdaság
FőoldalKapcsolatMagunkrólHírekImpresszum és jogi tudnivalók
FőoldalÖkológiai lábnyomKarbon lábnyomHáttérPartnereinkKapcsolat
   

Részletesebb információk az ökológiai (és karbon) lábnyomról

 

Ezeken az oldalakon azok számára szeretnénk információkkal szolgálni, akiket részletesebben is érdekel az ökológiai lábnyom koncepció kialakulása, szükségessége, alkalmazásának lehetőségei és korlátai.

Az ökológiai lábnyom tulajdonképpen egy természeti erőforrás elszámolási eszköz (resource accounting tool), amely azt méri, hogy mekkora az a biológiailag termékeny terület, amelyet egy adott népesség vagy tevékenység igényel és viszonyítja azt a ténylegesen rendelkezésre álló területnagysághoz. Az ökológiai lábnyom a természet megújuló jellegű „szolgáltatásai” iránti igényt fejezi ki, pl. termőföldek, halászterület, fa, rostok, energia és az épített környezet elemeihez szükséges hely formájában, valamint az adott populáció által kibocsátott hulladékok asszimilációjához szükséges területet.

Egy más megfogalmazásban: az ökológiai lábnyom azt fejezi ki, hogy mekkora a bioszférának az éves megújuló képessége területben (amely lehet termőföld és/vagy vízfelület), vagyis mekkora a természetnek az a területe, ami ahhoz szükséges, hogy újratermelje az adott népesség – vagy éppen egy vállalkozás -   erőforrás igényét az adott évben, az éppen használatos technológiai színvonal és erőforrás-menedzsment figyelembevételével.

 
OPE
Mértékegység
A jelenlegi helyzet
Karbon lábnyom
Összetevők
Elfogadottság
Ajánlások
Irodalom
FőoldalKapcsolatMagunkrólHírekImpresszum és jogi tudnivalók
Ökológiai lábnyom