Ökológiai  lábnyom
magyar english

Bolygónkra szabott gazdaság
FőoldalKapcsolatMagunkrólHírekImpresszum és jogi tudnivalók
FőoldalÖkológiai lábnyomKarbon lábnyomHáttérPartnereinkKapcsolat
   

Az ökológiai lábnyom jelenlegi mértéke és tendenciái globális valamint hazai szinten

Az ökológiai lábnyom számítását országokra, és a bolygó egészére a Global Footprint Network (lásd „partnereink” oldalon) végzi. Ezek szerint – a 2005. bázisévben – 17,5 milliárd globál-hektár [gha] volt az emberiség ökológiai lábnyoma, amely 2,7 gha/fő értéknek felel meg. Az ugyancsak globális szinten rendelkezésre álló biokapacitás mértéke 13,6 milliárd gha, fajlagosan pedig 2,1 gha/fő. Az adatokból könnyen belátható, hogy az emberiség ökológiai lábnyoma közel 30%-kal túl van – a hosszú távon fenntartható – lehetőségeinek keretén, másként fogalmazva bolygónk az ökológiai túllövés állapotában van. Ez az állapot egyébként valamikor 1980-as években kezdődött, azóta sajnos csak kedvezőtlenebbé válik a mértéke. A mellékelt ábra a globális léptékű ökológiai lábnyom mértékének időrendi alakulását mutatja az utóbbi évtizedekben, egyidejűleg feltüntetve azt is, hogy milyen arányt képviselnek az egyes lábnyom-komponensek.

WWF - Living Planet Report 2008

Magyarország tekintetében a helyzet sajnos szintén az ökológiai túllövés állapotát mutatja, mivel ökológiai lábnyomunk (2006-ban) 3,23 gha/fő érték volt, amely egyrészről a világátlagnál magasabb, másrészről az egy főre jutó hazai biokapacitás érték pedig 2,58 gha/fő. Magyarország egyébként az egy főre eső biokapacitás tekintetben szerencsére egy viszonylag magas értékkel rendelkezik. Viszont ha a világátlag (2006-os) biokapacitás értékéhez viszonyítunk (amely 1,81 gha/fő), akkor sajnos azt kell látni, hogy Magyarország túllövése ~79% körüli, azaz 1,79 bolygóra lenne szükség ahhoz, hogy a világon mindenki úgy éljen – ökológiai lábnyoma tekintetében -, mint a magyar átlag, ha hosszú távon fenntartható struktúrákban gondolkodunk.

A fenti kedvezőtlen állapot ellenére a jó hír az, hogy ökológiai lábnyomunk – egy jó életminőség, a valódi jól-lét(!) – mellett is csökkenthető. Tulajdonképpen jelen honlap, illetve a kapcsolódó szolgáltatásunk is emiatt jött létre. 

 
OPE
Mértékegység
A jelenlegi helyzet
Karbon lábnyom
Összetevők
Elfogadottság
Ajánlások
Irodalom
FőoldalKapcsolatMagunkrólHírekImpresszum és jogi tudnivalók
Ökológiai lábnyom