Ökológiai  lábnyom
magyar english

Bolygónkra szabott gazdaság
FőoldalKapcsolatMagunkrólHírekImpresszum és jogi tudnivalók
FőoldalÖkológiai lábnyomKarbon lábnyomHáttérPartnereinkKapcsolat
   

Mi az a karbon lábnyom és hogyan kapcsolódik az ökológiai lábnyomhoz?

A karbon lábnyomnak (angolul: carbon footprint, C.F.) kétféle értelmezése is használatos.

Az egyik, „felszínesebb” értelmezés szerint egy adott népesség, tevékenység, folyamat vagy akár termék karbon lábnyoma az a CO2 mennyiség tonnában kifejezve és adott vonatkoztatási időtartamra, rendszerint egy évre vetítve, amely a népesség életviteléhez, tevékenységekhez, folyamatok működéséhez vagy termékek előállításához köthető.

A másik, részletesebb és általunk is használt értelmezés szerint a karbon lábnyom az a terület – szintén globál hektárban kifejezve, vagy szükség esetén az adott országra vonatkozó tényleges fizikai hektárban kifejezve -, amely képes asszimilálni az adott népesség vagy vállalat, tevékenység, stb. tonnában kifejezett CO2-kibocsátását. A karbon lábnyom az ökológiai lábnyom egy részét, méghozzá a leginkább meghatározó részét alkotja több szempontból is: 1.) az emberiség jelenlegi ökológiai lábnyomának közel felét (48%-át) teszi ki a karbon lábnyom; 2.) az ökológiai lábnyom növekedését döntő mértékben a szén-dioxid kibocsátás – azaz a karbon lábnyom - növekedése okozza. Vállalati szintű ökológiai lábnyom esetben az aránya az ökológiai lábnyomon belül az 50%-ot is számottevően meghaladhatja.

A fentiek miatt a karbon lábnyom számítás és elemzés önállóan is megvalósítható. A csökkentését célzó intézkedés az egyik leghatékonyabb eszköz a teljes ökológiai lábnyom csökkentésére.

 
OPE
Mértékegység
A jelenlegi helyzet
Karbon lábnyom
Összetevők
Elfogadottság
Ajánlások
Irodalom
FőoldalKapcsolatMagunkrólHírekImpresszum és jogi tudnivalók
Ökológiai lábnyom