Ökológiai  lábnyom
magyar english

Bolygónkra szabott gazdaság
FőoldalKapcsolatMagunkrólHírekImpresszum és jogi tudnivalók
FőoldalÖkológiai lábnyomKarbon lábnyomHáttérPartnereinkKapcsolat
   

Karbon lábnyom

A karbon lábnyomnak (Carbon Footprint, C.F.) jelenleg kétféle értelmezése is használatos, és elterjedt, főként az angolszász nyelvterületen: a kibocsátás alapú (pl. tonna CO2eqv/év egységben kifejezett), és a terület alapú (gha-ban kifejezett). Mindkét megközelítés szerinti karbon lábnyom számítást és elemzést vállalunk, hiszen ezek egymásra épülnek. Az alkalmazandó módszertant és részletességi szintet Ügyfeleink megrendelői igényeihez tudjuk igazítani, de hangsúlyozzuk, hogy az ökológiai lábnyommal azonos logika a terület alapú karbon lábnyom számítást követeli meg.

A karbon lábnyom az ökológiai lábnyom egy részét, méghozzá a leginkább meghatározó részét alkotja. Vállalati szintű ökológiai lábnyom esetben a C.F. aránya az ökológiai lábnyomon belül az 50%-ot is számottevően meghaladhatja. Mindezek miatt a karbon lábnyom számítás és elemzés önállóan is megvalósítható; a csökkentését célzó intézkedés az egyik leghatékonyabb eszköz a teljes ökológiai lábnyom csökkentéséhez is.

A karbon lábnyom számításhoz szükséges logikai keretet is nemzetközileg elfogadott és széleskörűen alkalmazott szabványos módszer – GHG Protokoll - szerint végezzük, amelyet a WRI (World Resource Institut) és a WBCSD (World Business Council for Sustainable Development) dolgozott ki.

Egy jól kidolgozott vállalati üvegház-gáz (GHG) kibocsátási nyilvántartás, illetve a karbon lábnyom elemzés több üzleti célt is szolgálhat:

  • az GHG kibocsátásból fakadó kockázatok kezelése és a csökkentési intézkedések lehetőségének azonosítása
  • érdekelt felek és közvélemény tájékoztatása (pl. környezeti, fenntarthatósági jelentések megalapozásához)
  • önkéntes GHG programokhoz való csatlakozás lehetősége
  • a jövőben várható, kötelező jellegű jelentéstélre, adatszolgáltatásra való felkészülés
  • a jövőben esetlegesen várható, kormányzati intézkedések, pályázati feltételeknek való jobb megfelelés („pozitív diszkrimináció” az állami szektor részéről a karbon lábnyom számítást alkalmazó vállalatokkal szemben)

További információkért kérjük kattintson a Háttér menüpontra.

 
FőoldalKapcsolatMagunkrólHírekImpresszum és jogi tudnivalók
Ökológiai lábnyom