Ökológiai  lábnyom
magyar english

Bolygónkra szabott gazdaság
FőoldalKapcsolatMagunkrólHírekImpresszum és jogi tudnivalók
FőoldalÖkológiai lábnyomKarbon lábnyomHáttérPartnereinkKapcsolat
   

A számítás megbízhatósága, összehasonlíthatósága

Hiteles, tudományos háttérrel rendelkező nemzetközi szervezet (Global Footprint Network, GFN) által kialakított szabvány szerint végezzük a számítást, és a szükséges – Magyarországra specifikus - konverziós faktorokat is a GFN elérhető legfrissebb adatbázisából vesszük. A konverziós faktorok az egyes országok statisztikai hivatalának (idehaza a KSH), vagy nemzetközi szervezetek ENSZ-FAO, Nemzetközi Energia Ügynökség és más hasonló szervezetek) adataira épülnek, nem pedig valamilyen szubjektív értékítéleten alapulnak a földterületbe („lábnyomba”) történő átszámítások.

A számértékek mellett a GFN „szabványos” fogalmi rendszerét használjuk, így értelmezzük a teljes ökológiai lábnyom koncepciót. A módszer megbízhatósága tehát jónak tekinthető; az általunk végzett számítás a releváns nemzetközi gyakorlattal azonos.

Mindezek miatt a területben, azaz „globális hektárban” [gha] számított ökológiai lábnyom eredmények összehasonlíthatóak a világ bármely pontján működő más vállalat vagy szervezet eredményeivel, mivel a mértékegység – globális szinten - konzisztens. Továbbá az adott szervezet ökológiai lábnyoma normalizálható számos aspektus szerint (pl. a vállalat egy munkavállalójára jutó, vagy egységnyi bevételre jutó érték), mindez a szervezetek közti összehasonlíthatóságot – mint más fajlagos mutatók – tovább segítik.

 
Előnyök
Vállalati lábnyom
Megbízhatóság
FőoldalKapcsolatMagunkrólHírekImpresszum és jogi tudnivalók
Ökológiai lábnyom