Ökológiai  lábnyom
magyar english

Bolygónkra szabott gazdaság
FőoldalKapcsolatMagunkrólHírekImpresszum és jogi tudnivalók
FőoldalÖkológiai lábnyomKarbon lábnyomHáttérPartnereinkKapcsolat
   

Mit tartalmaz és mit nem az ökológiai lábnyom?

Az ökológiai lábnyom számítási koncepció természeti tőke alatt a bioszféra azon regeneratív kapacitásait érti, amelyek valóban szükségesek és nélkülözhetetlenek az élethez. A természeti tőkének egyes kritikus („life-supporting services”) komponensei fontosabbak, mint például a földkéregben található ércek, amelyeket ipari célokra lehet felhasználni. Emiatt a területnek („lábnyomnak”), mint a – kritikus - természeti tőke mértékegységének való használata azon alapul, hogy a legtöbb alapvető ökológiai szolgáltatás a bolygónk felszínének azon részén valósul meg, ahol a fotoszintézis zajlik.
A nem megújuló jellegű erőforrások használatát tehát csak annyiban foglalja magában az ökológiai lábnyom, amilyen mértékben azok igénybe veszik a Föld regeneratív kapacitásait, így például a kitermelésükhöz, feldolgozásukhoz szükséges energia és a használatuk során keletkező hulladékok abszorpciója kerül lábnyomként elszámolásra. A lábnyomszámítás figyelmen kívül hagy még bizonyos terheket, amelyek adatai hiányosak, mint például a vízkivételeké vagy a – toxikus - hulladékok kibocsátása, kivéve a szén-dioxidot. (Ez egyben azt is jelenti, hogy az ökológiai lábnyom számítás alábecsli az adott embercsoport hatását!) Pontosabban fogalmazva direkt módon hagyja figyelmen kívül, viszont a biokapacitás (mint kínálat) természetszerűleg csökkenhet, ha a kibocsátások vagy víz túlhasználata következtében elszennyeződnek földterületek, termelésre alkalmatlanná válnak. Ennek végeredményeként a „kereslet-kínálat” összevetésénél kínálati oldalról ezen tényezők is kihatnak és például növelik az ökológiai deficit mértékét.

Alkalmazási korlátok: az ökológiai lábnyom egy „pillanatfelvétel”, amely egy adott időpillanatra mutatja meg egy adott népesség természeti erőforrás-igényét, de nem mutatja meg a „jövőt”. Viszont a rendszeres (évenkénti) számításával időrendi adatok, valamint egyes összetevőinek alakulásáról is hasznos információk nyerhetőek. Talán a legfontosabb korlát, amelyet alkalmazásánál fontos szem előtt tartani, hogy az ökológiai lábnyom, mint biofizikai mérték, nem értékeli a fenntarthatóság – szintén esszenciális – szociális és gazdasági dimenzióit. Azaz önmagában nem alkalmas a fenntarthatóság mérésére: mivel csak szükséges, de nem elégséges feltétel, hogy a természeti tőkét az emberiség a megújuló kapacitásán belül használja fel, míg például szociális dimenziókat nem vesz figyelembe. A fenntarthatóság indikálására tehát nem létezik egyetlen aggregált mutató, ezt önmagában az ökológiai lábnyom sem kísérli meg, nem is értelmezhető ilyen módon

 
OPE
Mértékegység
A jelenlegi helyzet
Karbon lábnyom
Összetevők
Elfogadottság
Ajánlások
Irodalom
FőoldalKapcsolatMagunkrólHírekImpresszum és jogi tudnivalók
Ökológiai lábnyom