Ökológiai  lábnyom
magyar english

Bolygónkra szabott gazdaság
FőoldalKapcsolatMagunkrólHírekImpresszum és jogi tudnivalók
FőoldalÖkológiai lábnyomKarbon lábnyomHáttérPartnereinkKapcsolat
   

Ökológiai lábnyom számítás és elemzés vállalatok számára

Az ökológiai lábnyom (EF) egy nagyon fontos – bár nem kizárólagos – fenntarthatósági indikátor, egy természeti erőforrás „elszámolási” eszköz (resource accounting tool), amely azt méri, hogy mekkora az a biológiailag termékeny terület (röviden: ökológiai lábnyom), amelyet egy adott népesség vagy tevékenység igényel és viszonyítja azt a ténylegesen rendelkezésre álló terület nagyságához, másként fogalmazva biokapacitáshoz.

www.footprintnetwork.org

Az utóbbi években a fenntarthatóság vagy a társadalmi felelősség (CSR) fontosságának növekvő felismerésével a vállalati szektorban is kezd teret hódítani az ökológiai lábnyom (és/vagy karbon lábnyom) számítása, elemzése, valamint a törekvés arra nézve, hogy ezeket csökkenteni próbálják. Az ökológiai lábnyom számítás vállalatok általi alkalmazása – különösen e korai szakaszban – egyrészről demonstrálja az adott vállalat nyitottságát az újszerű szemléletmódok alkalmazására, másrészről az elkötelezettségét a környezet iránt.

A világ számos országában nagyon komoly törekvések vannak arra vonatkozóan, hogy a jelenleg pénzügyi mutatók dominálta gazságunkban (pl. GDP, bevétel, EBIDTA, stb.) a természeti tőke használatát is valamilyen módon számon tartsák, mint az egyes országok, azok régiói, vagy éppenséggel a vállalatok.

Cégünk, a Dandelion Kft., az autentikus módszertan és adatbázisok alkalmazásával ökológiai valamint karbon lábnyom számítási és elemzési szolgáltatást nyújt vál

lalatok számára. A mellékelt ábrán egy vállalat ökológiai lábnyomának sematikus vázlata látható, tevékenységei szerinti megoszlásban.

 
Előnyök
Vállalati lábnyom
Megbízhatóság
FőoldalKapcsolatMagunkrólHírekImpresszum és jogi tudnivalók
Ökológiai lábnyom