Ökológiai  lábnyom
magyar english

Bolygónkra szabott gazdaság
FőoldalKapcsolatMagunkrólHírekImpresszum és jogi tudnivalók
FőoldalÖkológiai lábnyomKarbon lábnyomHáttérPartnereinkKapcsolat
   

Nemzetközi háttér

A Dandelion Kft. tagja a Global Footprint Network hálózatnak, amely az ökológiai lábnyom kutatásokat, alkalmazásokat, szabványok kialakítását végző és koordináló non-profit szervezet, és amelynek több mint 70 formális tagja van világszerte. A Global Footprint Network (GFN) 150 országra végzi el évente az ökológiai lábnyom számítását.

A GFN-ben szerzett formális tagságunk szabályai is megkövetelik, hogy a GFN nomenklatúráját és értelmezéseit, számítási módszertanát használjuk az ökológiai lábnyom – és/vagy karbon lábnyom - vizsgálataink során. A GFN ügyvezető igazgatója Mathis Wackernagel (Ph.D.), aki az ökológiai lábnyom koncepció egyik megalkotója, valamint az alapműnek tekinthető „Our Ecological Footprint: Reducing Human Impact on the Earth” című könyv társszerzője. A GFN-től a megfelelő licenszekkel rendelkezünk módszertanuk és megfelelő adatbázisuk jogszerű használatára.

 

OPEN – One Planet Economy Network

A Dandelion Kft. tagja az OPEN (One Planet Economy Network) hálózatnak. Az OPEN egy EU-ban zajló, két éves időtartamú FP7 projekt, amelynek célja, hogy tudományosan megalapozott, a „lábnyom családba” (Footprint Family) tartozó indikátor-csoportot hozzon létre és foglaljon rendszerbe, és hogy ez, az EU és tagállamai politikai döntéshozóinak egyik döntéstámogató eszközévé váljon. A lábnyom családot az ökológiai-, a karbon- valamint a vízlábnyom alkotja, és ezek alkalmazása lehetővé teszi a társadalom fogyasztásának természeti tőkére és erőforrásokra gyakorolt hatásának mérését, nyomonkövetését, szcenárióelemzést.

A projekt végső célja, hogy az EU – jelenleg nem fenntartható pályán mozgó - gazdaságát 2050-re „egybolygónyi gazdasággá” alakítsa, tehát olyan rendszerré amely egyensúlyban működik természeti tőkéje, erőforrásai nyújtotta lehetőségekkel, miközben valódi jól-létet biztosít.

 
FőoldalKapcsolatMagunkrólHírekImpresszum és jogi tudnivalók
Ökológiai lábnyom