Ökológiai  lábnyom
magyar english

Bolygónkra szabott gazdaság
FőoldalKapcsolatMagunkrólHírekImpresszum és jogi tudnivalók
FőoldalÖkológiai lábnyomKarbon lábnyomHáttérPartnereinkKapcsolat
   

Vállalati szintű ökológiai lábnyom

Az ökológiai lábnyom (E.F.) – vállalati szintű alkalmazás esetén is - a természeti tőke iránti „keresleti oldalt” fejezi ki, egy virtuális, úgynevezett globál-hektár [gha] értékben, amely egyfajta súlyozása a tényleges fizikai területmértéknek, a hektárnak [ha]. Ez a megközelítés egy valós korlátot jelent, mivel a „kereslet” globális szinten nem haladhatja meg a Föld bioproduktív területét (az „eltartóképességet”), ha fenntartható módon szeretnénk élni.

A szervezeti szintű számítás ökológiai lábnyom számításoknál – különösen e korai alkalmazási fázisban – a biokapacitással (az eltartóképességgel) történő összevetés egyelőre ezeken a szinteken nem oldható meg egyértelműen, de ennek ellenére is értékes információt szolgáltat a módszer a következők miatt.

A piaci árak és pénzügyi értékelések nem megbízható módszerek a természeti tőke nyomonkövetésére, azaz az ökoszisztéma hosszú távú működőképességének vizsgálatára, amely olyan „termékeket” és szolgáltatásokat biztosít, mint például: termőtalaj képződés, megújulás, a klíma stabilitása, biodiverzitás fenntartása, tüzelőanyagok, takarmányok biztosítása, a légköri ózonpajzs biztosította védelem, stb. A természeti tőke biofizikai indikátorokkal történő mérése szükséges, mivel a pénzügyi eszközökkel történő vizsgálatok bizonytalansága és limitációi veszélyeztetik azon képességünket, hogy a szociális, gazdasági, ökológiai rendszereinket menedzselni tudjuk.

Ez sajnos amiatt is sürgető követelmény, mert globális léptékben az emberiség ökológiai lábnyoma meghaladja bolygónk biológiai kapacitását, azaz több természeti erőforrást fogyasztunk, mint amennyit az adott időszakban a bioszféra meg tud termelni. Ezt másként fogalmazva az ökológiai túllövés állapotának nevezik. Sajnos Magyarország is ezen ökológiai túllövés állapotában van, amely állapot hosszú távon nyilván nem tartható fenn.

Az ökológiai és/vagy karbon lábnyom számítással lehetőség van összetevőinek elemzésére, és olyan intézkedési terv kidolgozásra, amely ezek csökkentését célozza. Egyes szakértői javaslatok az E.F. (és/vagy C.F.) számítást kötelező jelleggel kiterjesztenék a vállalati szférára, és az országokra is, hogy ne csak egyes pénzügyi vagy GDP adataikat számolják el, hanem természeti tőkéjüket is. E célokra nemzetközi kezdeményezések is léteznek már. Ha e kezdeményezések csak részben is sikerrel járnak, előnybe kerülhetnek azon vállalatok, amelyek már végeztek ilyen számítást. 

 
Előnyök
Vállalati lábnyom
Megbízhatóság
FőoldalKapcsolatMagunkrólHírekImpresszum és jogi tudnivalók
Ökológiai lábnyom